Moim celem i marzeniem jest stworzenie grupy producentów – serowarów w naszym regionie i odtworzenie doskonałego niegdyś sera żuławskiego. Ser powstający na Żuławach, będący kontynuacją tradycji niderlandzkich osadników i szwajcarskich serowarów, będzie wzbogacać region kulinarnie i stanowić atrakcję turystyczną a dla wielu ludzi może stać się pasjonującym sposobem na życie.

Krzysztof Jaworski, Serowar Żuławski
Urodziłem się w domu podcieniowym na Żuławach. Jestem absolwentem Akademii Rolniczo Technicznej w Olsztynie. Studiowałem technologię żywności. Po trzech latach pracy naukowej na stanowisku asystenta, rozpocząłem pracę w niewielkim zakładzie serowarskim z dzienną produkcją 1000-1500kg. Na stanowisku głównego serowara i kierownika prowadziłem produkcję sera przez blisko 15 lat. Wytwarzany ser robiliśmy na sposób szwajcarsko - holenderski, metodą prostą, manufakturową. Ser cieszył się uznaniem konsumentów, zdobywał liczne nagrody na targach żywności.
Od 2007 roku zajmuję się popularyzacją przyzagrodowej sztuki serowarskiej. Prowadzę warsztaty serowarskie dla rolników w wielu zakątkach w Polsce. Doradzam małym mleczarniom jak doskonalić swoje produkty. Mam liczne prezentacje w restauracjach, szkołach i gospodarstwach agroturystycznych propagując zdrową, smaczną i tradycyjną żywność, uczę jak w domowych warunkach robić wyjątkowy ser.

Warsztaty serowarskie z pieczeniem chleba na zakwasie - dwudniowe

 

 

 

 

Na Państwa życzenie organizujemy dwudniowe warsztaty serowarskie na Żuławach Delty Wisły w domu podcieniowym. Program zajęć dopasowujemy do oczekiwań uczestników uwzględniając wytwarzanie różnych rodzajów sera. Zapewniamy bufet kawowy podczas całego pobytu i posiłki kuchni regionalnej. Proponujemy zwiedzanie domu podcieniowego oraz gotyckiego kościoła Św. Mikołaja, Muzeum Żuławskiego w dawnej mleczarni Leonharda Kriega. Uczestnicy otrzymują certyfikaty ukończenia warsztatów, broszurę zawierającą przepisy wykonywanych produktów. Możliwe jest zakwaterowanie w domu podcieniowym. Zapewniamy przybory i produkty.

Uwaga! Na życzenie zamawiającego organizujemy warsztaty w dowolnym miejscu.

Warsztaty  organizujemy przy minimalnym składzie 5 osób maksymalnie 15 osób w cenie w granicach 350-450 zł.


Propozycja programu :
Dzień pierwszy
9.00 powitanie i opowieść o serowarstwie,
10.00 - 12.00 warzenie tradycyjnego żuławskiego sera skrzat (niem. – Zwerg), 
12.30 - 14.00 opcjonalnie do wyboru wytworzenie  sera mozzarella, ricotta, mascarpone, ser w stylu Korycińskim lub innego na życzenie zamawiającego,
14.00 - 15.00 obiad – kuchnia regionalna,
15.00 - 16.00 W przypadku warsztatów w domu podcieniowym - zwiedzanie okolicy – średniowiecznego kościoła św. Mikołaja, Zwiedzanie Muzeum Żuławskiego – w dawnej mleczarni Szwajcara Leonharda Kriega,
16.00 - 19.00 warzenie sera z masy parzonej, wytwarzanie wiejskiego twarogu jabłkowego ze świeżo wyciśniętych jabłek, nastawianie jogurtu i kefiru, wyrabianie masła,
20.00 ognisko, grillowanie, opowieści serowarskie Krzysztofa Jaworskiego przy gitarze,
nauka zasad kompozycji deski serów, dobór win do serów.

Dzień drugi
9.00 śniadanie,
10.00 – 13.00 degustacja napojów mlecznych fermentowanych w styku kaukaskim, bałkańskim i żuławskim, Pokaz tradycyjnego pokrywania serów woskiem pszczelim,
pieczenie chleba na zakwasie,
13.00 obiad,
14.00  wręczenie certyfikatów, pamiątkowe zdjęcie i pożegnanie.