Moim celem i marzeniem jest stworzenie grupy producentów – serowarów w naszym regionie i odtworzenie doskonałego niegdyś sera żuławskiego. Ser powstający na Żuławach, będący kontynuacją tradycji niderlandzkich osadników i szwajcarskich serowarów, będzie wzbogacać region kulinarnie i stanowić atrakcję turystyczną a dla wielu ludzi może stać się pasjonującym sposobem na życie.

Krzysztof Jaworski, Serowar Żuławski
Urodziłem się w domu podcieniowym na Żuławach. Jestem absolwentem Akademii Rolniczo Technicznej w Olsztynie. Studiowałem technologię żywności. Po trzech latach pracy naukowej na stanowisku asystenta, rozpocząłem pracę w niewielkim zakładzie serowarskim z dzienną produkcją 1000-1500kg. Na stanowisku głównego serowara i kierownika prowadziłem produkcję sera przez blisko 15 lat. Wytwarzany ser robiliśmy na sposób szwajcarsko - holenderski, metodą prostą, manufakturową. Ser cieszył się uznaniem konsumentów, zdobywał liczne nagrody na targach żywności.
Od 2007 roku zajmuję się popularyzacją przyzagrodowej sztuki serowarskiej. Prowadzę warsztaty serowarskie dla rolników w wielu zakątkach w Polsce. Doradzam małym mleczarniom jak doskonalić swoje produkty. Mam liczne prezentacje w restauracjach, szkołach i gospodarstwach agroturystycznych propagując zdrową, smaczną i tradycyjną żywność, uczę jak w domowych warunkach robić wyjątkowy ser.

Konsultacje serowarskie

Konsultacje produkcyjne dla serowarów zagrodowych - oferuję swoje 15 letnie doświadczenie w pracy serowarskiej. Działam jako konsultant na terenie całej Polski rozwiązując różne problemy technologiczne serowni – wprowadzanie nowych receptur, reagowanie na występowanie błędów serowarskich czy modyfikacje warunków lokalowych.

 

 

Juror kulinarny - jestem do dyspozycji jako juror konkursów kulinarnych organizowanych przez stowarzyszenia, Ośrodki Doradztwa Rolniczego czy samorządy. Dotychczas sędziowałem w konkursach serowarskich, najlepszych ciast czy nalewek.

 

 

 

Specyfikacje produktów zgłaszanych do certyfikacji - w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako produkty regionalne. Przyjmuję zlecenia na opracowania specyfikacji wyrobów serowarskich na potrzeby konkursowe czy procesu certyfikacji produktów regionalnych zgłaszanych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

 

Warunki zlecenia każdorazowo obejmują inny zakres pracy, ceny ustalane są indywidualnie.