Warsztaty dla dzieci i młodzieży
Proponujemy organizację warsztatów serowarskich, których program ułożony jest specjalnie dla dzieci i młodzieży. W zależności od grupy wiekowej zajęcia trwają od nieco ponad godziny do dwóch godzin. Warsztaty mogą się odbyć w klasie szkolnej, przedszkolu, w domu podcieniowym pod Nowym Dworem Gdańskim, Żuławskim Parku Historycznym lub w innych miejscach wskazanych przez zamawiającego. Zapewniamy potrzebne produkty, przybory i sprzęt.
Wypiekanie chleba
Dzieci samodzielnie wyrabiają ciasto na zakwasie w stuletniej dzieży. Po wytworzeniu ciasta chlebowego każde dziecko wyrabia i formuje własną bułeczkę – mały chlebek i dekoruje wg własnego uznania wybranymi przez siebie przyprawami. Pieczenie trwa ok.30 min. Po upieczeniu każde dziecko może zabrać swój chlebek do domu żeby poczęstować rodziców. W oczekiwaniu na upieczenie chleba dzieci słuchają legendy związanej z chlebem. Po opowiedzeniu legendy wspólnie śpiewamy z dziećmi 2-3 piosenki przy akompaniamencie gitary. Piosenki i legenda są dobrane do wieku dzieci.
Ubijanie masła
Dzieci wytwarzają masło w tradycyjnej masielnicy. Po zmaśleniu śmietany masło jeszcze wygniatamy i formujemy w tradycyjną osełkę bądź kształtujemy w rzeźbionej foremce.
Warzenie sera
Wspólnie z dziećmi, na kilku stanowiskach warzymy ser od podgrzania mleka przez dodawanie podpuszczki do uformowania go w rzeźbionej, mennonickiej formie. Gotowy ser kroimy na plasterki, posypujemy orzechami włoskimi, suszoną żurawiną, rodzynkami, polewamy miodem, dekorujemy śliwkami i morelami, robimy zdjęcia i wspólnie degustujemy.
Program przewiduje także opowieść o historii wytwarzania sera na świecie i Żuławach, prezentację zalet tradycyjnych metod kulinarnych oraz ich dobrego wpływu na zdrowie człowieka. Uczestnicy zapoznają się z zasadami higieny kulinarnej i bezpieczeństwa w kuchni. Program jest propozycją i wszelkie zmiany, modyfikacje są mile widziane szczególnie dla grup, które już takie prezentacje odbywały. Proponujemy warsztaty pieczenia ciast, warzenia innych serów np. mozzarella , potrawy z wykorzystaniem sera.
Cena zależnie od ilości osób od 18-25 zł