Warsztaty serowarskie i pieczenie chleba na zakwasie - jednodniowe
Na Państwa życzenie organizujemy warsztaty serowarskie na Żuławach Delty Wisły, w domu podcieniowym. Program warsztatów dopasowujemy do oczekiwań uczestników. Uwzględniamy indywidualne propozycje jeśli chodzi o tematykę zajęć, na życzenie zamawiającego możemy skupić się na wybranych gatunkach sera. Zapewniamy bufet kawowy podczas całego pobytu oraz posiłek z menu kuchni regionalnej. W przerwie zapraszamy na przechadzkę po domu wraz z gospodarzem, który urozmaici zwiedzanie opowieścią. Każdy uczestnik otrzyma certyfikat ukończenia warsztatów oraz broszurę z przepisami, które były wykonywane na zajęciach. Możliwe jest także zakwaterowanie w domu podcieniowym.
Warsztaty trwają 7 godzin, minimalny skład to 5 osób, maksymalny 15 osób, cena jest zależna od liczby uczestników i wynosi od 250 do 350 zł od osoby.
Uwaga! Na życzenie organizujemy warsztaty w Żuławskim Parku Historycznym w Nowym Dworze Gdański oraz w dowolnym miejscu wskazanym przez zamawiającego.
Propozycja programu :
- wprowadzenie - opowieści serowarskie Mistrza serowarstwa Krzysztofa Jaworskiego,
- warzenie tradycyjnego żuławskiego sera skrzat (niem. Zwerg)
- warzenie sera gouda
- wykonanie mozzarelli
- przerwa na posiłek - kuchnia regionalna
- pokaz tradycyjnego pokrywania serów woskiem pszczelim
- pieczenie chleba na zakwasie i wyrabianie masła
- wręczenie certyfikatów, pamiątkowe zdjęcie i pożegnanie